Saturday, August 18, 2012

SEO Interview Questions and Answers

Hi Friends,

Some SEO interview questions and answers for you.

1.  What’s SEO?
Ans- SEO is a Search Engine Optimization that’s improving website ranking in many search engines like Google, Yahoo and MSN. It’s called SEO.

2. What is the name of crawler of Google, Yahoo and MSN?
Ans- Google = Google Bot
         MSN = MSN Bot
         Yahoo = Slurp

3. What’s Do Follow and No Follow link?
Ans- Do follow links are crawling by search engine like <a href="Your site URL">anchor text</a> and No follow links are not crawling by search engine like <a href="Your site URL" rel="nofollow">anchor text</a>.

4. Which is the most important area to include your keywords?
Ans- Body text and Page title.

5. What’s webmaster tool?
Ans- It is a free service provide by Google from where we can get free Indexing data, crawl errors, search queries, site malware errors, submit to XML sitemap and links information.

6. Who is Danny Sullivan?
Ans- Danny Sullivan is search engine guru who covers the field of web search and editor at Read more about Danny Sullivan here:!/DannySullivan

7. Who is Matt Cutts?
Ans- He joined Google as a software engineer in January 2000. Currently He is the head of Google's Web spam team. Read more about Matt Cutts here:

8. What’s 404 Error?
Ans- 404 Error is a page not found error message which is returned by the server when particular webpage or the file is missing from the server.

9. What’s 301 redirect?
Ans- 301 redirect is permanent redirect for the pages.

10. What’s 302 redirect?
Ans- 302 redirect is a temporary redirect.

11. What’s the recent change in Google Analytics?
Ans- Real time visitor’s info, webmaster tools SEO data, website speed data and visitors flow.

12. What’s the best way to maximize the frequency of crawling of your site by search engines?
 Ans- Add fresh, informative, original and quality based content on the website.

13. Difference between exit rate and bounce rate?
Ans- Bounce rate- Percentage of visitors who leaves a particular site just after visiting a one page.
Exit rate- Percentage of visitors who leaves from a particular page.

14. What is the Panda update?
Ans- Google Panda is a search algorithm update by the Google.

15. What are the other methods to restrict a webpage from the search index?
Ans- We can use No Index Meta tag.

16. How to handle the duplicate page in the site?
Ans- Using canonical tag.

17. What are the types of CSS and which is better for SEO?
Ans- Three types of CSS like Internal CSS, inline CSS and external CSS. External CSS is better for SEO.

18. How many heading tags are there in HTML?
Ans- Six Heading tags, from H1 to H6 in HTML.

19. What are the criteria for removing a webpage from Google search index?
Ans- It should be 301 permanently redirected and removing request in web master tool.

20. What’s robots.txt?
Ans- It is a text file in the root directory of a website used to give instructions to the search engine crawlers or spiders about the caching and indexing of a page, directory or a file of a site.

Hope you would like this post and your valuable suggestions and comments over it..!!!

No comments:

Post a Comment